top of page

Svenska Dagbladet

Polsk utflyktlow.jpg

Vid flera tillfällen har jag periodvis varit knuten som freelancetecknare till SvDs ledarsida. Som mest ritade jag tre teckningar i veckan.

Redaktionsmöte vid 11.00. Deadline några timmar senare. Då gick Norrlandsupplagan i tryck. Det blev stressigt. På den tiden fanns det ingen möjlighet att skicka teckningarna elektroniskt. Jag åkte hem till Lidingö efter redaktionmötet. Det gick åt tid både för transport hem och för mig eller budbilen att åka tillbaka med originalet.
Summasumarum, det blev ungefär en timme över att komma på en bra idé och att rita ett original. Idéerna rann till under bilresan hem. Sedan var det bara att dra igång och rita. Inte för komplicerat. Jag arbetade i svart-vitt.

Mina uppdrag för SvD började när Mats Johansson blev politisk redaktör. Mats förstod värdet av tecknad satir och vi hade tidigare jobbat ihop i bl a Moderat Debatt. I Svenskan fick jag rita både utrikes- och inrikespolitik.

Polsk utflykt

SVD ledars.jpg

På Svenskans ledarsida fanns ett väl tilltaget utrymme för politiska teckningar. Jag visste på förhand var teckningen skulle placeras och hur stor den skulle bli i tryck. Alltid 4 spalter. Högst upp på ledarsidan.

Musen som röt

Musen som LOW.jpg
Revolutionens_vägLOW.jpg

Revolutionens väg

Carl Bildt – ny partiordförande 1986

1987-88 var vännen Hans Zetterberg chefredaktör för SvD.
Jag hade under många år jobbat med Hans och illustrerat hans sociologiska texter. Allt från diagram om väljarsympartier till olika konsumtions-mönster. Hans tid som chefredaktör sammanföll med skandalvalet 1988 och det fanns gott om material för satireratt fylla ledarsidan med..

Brott lönar sig

Brott_lönar_sig_LOW.jpg

Carlssons valrörelse. (Ebbe och sälar)

Valet88 low.jpg
BILDT NY.jpg

Utredning pågår

Sagolika avslöjanden

Utredning pågår LOw.jpg
MiljöpartietLOW.jpg

Affärsvärlden

Även näringslivet har sina skandaler och ”affärer”. Den politiska teckningens beskrivning av verkligheten borde kunna fungera lika bra i näringslivet.


När tidningen Affärsvärlden frågade mig om jag ville illustrera och kommentera ett antal händelser i näringslivet var jag till att börja med tveksam. Skulle det gå att kombinera min roll på Kreab med min roll som tecknare?
Tidigare hade jag enbart ritat företagsledare i privata sammanhang, som karikatyrer till födelsedagar eller avtackningar. Under en kortare tid ritade jag ett antal teckningar åt Affärsvärlden.


Här har jag samlat några.

Tyrolerhattlow.jpg
Pharmacia Astra LOW.jpg
bottom of page