top of page

"Inget uppdrag var för litet"

Olycksfågel. Illustration till säkerhetskampanj Holmens Bruk

Friskvård
på Holmens Bruk

Tecknad kampanj
för min morbrors
fotoaffär i Vetlanda

Som ung tecknare var det kul att pröva på nya områden. Konstigt nog fanns det gott om bekanta och tidningsläsare som behövde roliga gubbar.

Ända sedan jag flyttade tiill Söderköping hade jag klart för mig att jag skulle starta någon slags reklamstudio när jag pluggat färdigt. Tidningstecknandet var den bästa reklam jag kunde få. Företag och föreningar hörde av sig med olika önskemål.


Jag nappade på alla möjligheter att tjäna några kronor. Även om jag inte visste något om reklam kastade jag mig glatt över alla uppdrag. Mina första reklamuppdrag kom från min morbror Sam Fasth som hade en fotoaffär i Vetlanda.
Jag ritade hans logotyp, tecknade annonser och broschyrer.


När det nystartade företaget Fix Trikåfabriker skulle göra reklam på Barnens Dag i Söderköping bad vd Liss Surtewall mig att rita skyltar till vagnen i Barnens Dagståget.


När grönsaksaffären behövde göra reklam målade jag potatisskyltar.


När guldsmeden Sture Werneman behövde en Söderköpingsberlock, ritade jag Rådhuset.
Inget uppdrag var för för litet. Och de flesta var roliga.


Första utlandskunden var en
bekant till familjen, Jochen
Pagel, som hade en
träagentur i södra Tyskland.


Min första ”industrikund” var vår granne i Söderköping – Jonas Fagerlund –  som importerade och sålde momentnycklar. Jag fick möjlighet att producera produktblad och annonser till olika verkstadstidningar.


Det lilla tryckeriet Direkt offset i Norrköping blev min tryckleverantör under många år.


De första två somrarna i Söderköping praktiserade jag på Östergötlands Enskilda Bank i Norrköping. Skulle jag misslyckas som tecknare kunde jag alltid försöka få jobb på banken tänkte jag.


Även Östgötabanken behövde teckningar och det dröjde inte länge innan jag fick illustrationsuppdrag från huvudkontoret i Linköping.

Ekonomiteckning för Facit i Åtvidaberg

DirektoffsetLOW.jpg
Söderk_berlock.jpg

Julkort. Holmens Bruk

Kemtvättreklam
och fotbollsdiplom

Moment-

nycklar

från Fagerlund
i Söder-köping

JO.jpg
Holmen TEXTILLOW.jpg

Illustrationer till Östgötabankens tidning

Textilkurser och handledningar

En av mina kontakter var Freddie Hahn – chef på YFA textil i Norrköping. Under skoltiden illustrerade jag ett antal kurser för textilanställda vid YFA. Företaget  lades ner 1970.


Det i sin tur resulterade i att jag fick hjälpa till att ta fram handledningar till pappersmaskinskötarna på Holmens pappersbruk. För att hantera stora tunga pappersmaskiner krävs att man gör rätt. Handledningarna till varje maskinskötare behövde bara kopieras upp i några få exemplar. Man hade tidigare försökt fotografera och med bilder visa olika handgrepp, men det blev inte särskilt tydligt. Istället ritade jag mig på plats igenom alla maskiner och kompletterade det med roliga kommentarer, för att få det läsvärt och lite lustfyllt.

HOLMEN HANDLEDNINGLOW.jpg
bottom of page