top of page

Hotell- och restaurangförbundets tidning – Restauratören

Under ett stort antal år anlitades Kreab av Sveriges Hotell och Restaurangförbund (SHR). Vi producerade det mesta i tryckdsaksväg från logotype till böcker..

 

Ett av våra uppdrag var att producera tidningen Restauratören. Den fasta redaktionen bestod av förbundets informationschef Barbro Hellberg, krögaren och kändisen Åke Söderqvist. Redaktör var Ebba von Eckermann som då jobbade på Kreab. Och så var det jag. Andra medarbetare från Kreab var Kjell Svensson och Anders Runwall.


Att göra en tidning om något så trevligt som hotell och restauranger var kul, speciellt som Åke var med. Redaktionsmötena avhölls med fördel på Vaxholms hotell och Åke hämtade med sin båt upp resten av redaktionen vid Skeppsbron. Jag passade på att göra så många reportage som möjligt med Åke. TV-kändis som han var blev vi alltid väl mottagna när vi kom in på en restaurang. Och ryktet att Åke Söderqvist var där nådde snabbt köket. Servicen blev perfekt.


Blindtest
Mellanölet var nytt. Vi bjöd in ett 10-tal stockholmskrögare för att testa. Vi hade beställt hem alla 25 sorter som fanns. Plockat bort etiketterna och numrerat flaskorna. Efter att ha testat alla 25 sorterna, frågar Dieter Manhold på Zum Fransicaner varför vi inte tagit med Falcon. Vi kollade listorna. Jodå, vi hade skickat efter Falcon. Men vi hittade inte etiketten. Dagen efter ringer det på dörren hos Åke på Vaxholms hotell. Utanför står ett bud med en back Falcon.

De hade tagit fel på dagen. Vi var djupt imponerade av att någon kunde märka att ett speciellt märke saknades.


Profil
En annan restaurangprofil var vinskribenten Sune Carlqvist. Sune älskade att tävla. När vi gick ut på krogen hade han med sin termometer för att vi skulle gissa temperaturen på vinet.


En dag var Sune ovanligt nedstämd. När jag frågade hur det var, berättade han att han varit på vinprovning på Vin & Sprit. Och att han hade haft fel i en provning. Jag påpekade lite försynt att det var väl inte nå´t att deppa för – vem som helst kan ju ta fel på ett vin.


Sune tittade förnärmat på mig. Det var varken druva, vingård eller året som han svarat fel på. Han hade missat att druvan var odlad på nordsidan av berget.


Kampanj
Den mest lyckade kampanjen, som Kreab fick PR-pris för, var Europamålet. Under en dag höll alla krogar europapriser på maten. Jag minns att en av krögarna som normalt aldrig hade fullsatt, men som den här dagen hade fullt med gäster. Han var ytterst förvånad över att intäkterna var större trots att han hade sänkt priserna.

Tillsammans med Jan Öyvind Swahn gjorde jag bl a en bok om restauranger.

Kontokort omslag kopia.jpg
Bröd Low.jpg

Spritfloden

Spritflodenlow.jpg
bottom of page