top of page

Lexivisionsföretagen

Början på 90-talet var turbulent. Efterdyningarna av finanskrisen satte djupa spår i Kreabs verksamhet. Peje och jag bestämde oss för att dela företaget. I ett första steg tog jag hand om två av fastigheterna på Sköldungagatan och Peje blev majoritetsägare.


Lexivision 1993
Det visade sig vara svårt att hitta hyresgäster till den ena fastigheten och för att inte förlora alla intäkter gjorde vi en slutlig separation, där jag tog hand om större delen av ateljén och startade Lexivision som fick lokaler i min fastighet. Peje fortsatte som ensam ägare av Kreab.


Expansion
Lexivision växte snabbt ur lokalerna på Sköldungagatan och flyttade till Banérgatan. Husen såldes, men ”tajmingen” var dålig. Luften hade gått ur marknaden och jag kom undan med att intäkterna från försäljningen täckte lånen jag hade på husen.


På Banérgatan började en snabb tillväxt för Lexivision. Det blev ytterst lite tid över till att teckna. I början var det en blomstrande affär och vi tjänade bra. Efter några år passerade vi 100 anställda. Vi satsade på ny teknik och ett antal dotterbolag. Nu blev tiderna tuffare. Integrationen med de nya verksamheterna tog längre tid än jag anat. Dessutom blev synergierna inte vad vi hoppats på. 1998 kom nästa finanskris. Lexivision var i stort behov av nytt kapital.


Vi förlorade pengar framför allt på våra IT-satsningar. Banken var orolig. Våra säkerheter var minimala och några utökade rörelsekrediter var det inte tal om.
Vi tog kontakt med ett antal investerare och var nära att skriva kontrakt – när luften helt gick ur finansmarknaden på hösten 1998. På senhösten tog börsnoterade Graphium över majoriteten av aktierna och lovade att ställa upp med det kapital som behövdes. Tillsammans tog vi fram en plan för Lexivision.


Konkurs
I slutet på våren 1999 hade våra nya ägare fått problem. Trots utlovade krediter ville styrelsen backa ur. En torsdagkväll blev jag plötsligt erbjuden att köpa tillbaka bolaget för en krona men tackade nej eftersom vi skulle betala 5 miljoner i moms på måndagen och kassan var tom. På måndagsmorgonen tvingades jag sätta Lexivision i konkurs.
Under sommaren fick de flesta av våra närmare 130 anställda nya jobb. Själv blev jag erbjuden att bli vd på några mindre byråer, men tvekade och beslutade mig för att fortsätta som freelance.


Tillbaka till Kreab
Under hösten 1999 hörde Peje av sig och undrade om jag inte kunde komma tillbaka som kreativ chef på Kreab. Jag tackade ja. Det kändes lite som att komma hem igen, även om mycket hade förändrats.
Jag behöll Lexivisions dotterbolag Television efter konkursen och köpte också tillbaka namnet Lexivision, som fick bli bifirma till Television.
 

Jag fortsatte att jobba på Kreab fram till 2015

Vägarbete (kopia).jpg
bottom of page