top of page

Den moderata "pressen" höll mig sysselsatt

På 60-talet var fortfarande den tecknade bilden vanlig i svenska pressen. De största tidningar hade egna tecknare anställda och de mindre tidningarna köpte in tecknat material. Kanske berodde det på svårigheten att i tryck ge rättvisa åt fotografiet.

Eftersom jag ritade åt Svenska Nyhetsbyrån, som hade lokaler i Moderata Samlings-partiets hus i Gamla Stán, blev det naturligt att titta in till alla partiets tidningsredaktioner och erbjuda mina tjänster. Ganska snart ritade jag politik åt samliga partiets tidningar..

70 tal.jpg
Gîkungen.jpg

Teckning Medborgaren och en Moderat Almanacka

 

Moderat Debatt

När jag flyttade till Stockholm, blev Moderata Ungdomsförbundet en storkund. MUF konsumerade mängder av teckningar och jag blev flitigt anlitad av Moderat debatts redaktion. Jag ritade omslag, producerade broschyrer och affischer. Teckningarna i Moderat Debatt publicerades också i många andra moderata publikationer.

 

Carl Herman o jag copy.jpg
POL POLARE.jpg
EEClow.jpg
HELEN_O_FÄLLDIN_LOW.jpg
Mod de.jpg
MOD DEBlow.jpg

Medborgaren

Efter Moderat Debatt stod Medborgaren, Moderata Samlingspartiets tidning på tur. Tidningen var en av de första som började tryckas i offset och tabloid på Väster-norrlands Allehandas tryckeri.  Kerstin Ekberg (Karlsson) var chefredaktör. Jag gjorde layouten.


När tidningen för första gången skulle tryckas i offset skulle vi vara med. Killarna på Västernorrlands Allehanda var inte vana vid att klippa och klistra utan hade hela livet brutit tidningar i bly. Vi närmade oss tryckstart på kvällen. Det såg dystert ut. Jag stod brevid och pekade hur jag ville ha det. Det kliade i fingrarna. På den tiden var jag snabb och van att göra originalen själv. Men här var det annorlunda.


Facket
Grafiska fackförbundet styrde och ingen icke ansluten fick rycka in. Framåt 10-tiden på kvällen såg det riktigt kärvt ut. Då ringde den som var kvällschef till sin fackombudsman och frågade om man fick göra ett undantag och låta mig hoppa in och bryta färdigt tidningen.


Efter en stunds funderande konstaterade ombudsmannen att eftersom jag gått på Konstfack så kunde det betraktas som att jag var grafiskt utbildad – om ej fack-


 

MOTIO low.jpg
omslagA.jpg

ansluten – och man lät mig hoppa in och montera de sista sidorna. Vi blev precis klara när pressarna skulle starta efter det att den ordinarie tidningen var tryckt.

Efter några månader fungerade arbetsfördelningen bra. Vi omfångs-beräknade texten och skissade sidorna. Skickade allt till Härnösand är det hela monterades på VA. Och tidplanerna hölls.

 

Politiska polare (presenterade i Medborgaren)
”Från trekvartsdiktatorn till vänsterprasslaren”.
Så beskrev Ulf Nilsson i Expressen Ingvar Carlssons vänner i sexnationsgruppen. Från trekvartsdiktatorn de la Madrids Mexico, till Andreas Papandreou – Greklands nyckfulle premiärminister – om vilkens privatliv man i USA, konstaterar att han ”får en man som Gary Hart att framstå som en allvarlig aspirant på kardinalämbetet”. I gruppen ingår Tanzanias avgående president Julius Nyerere, som efter decennier av socialistisk politik har lyckats bringa ekonomisk misär över sitt land. I gruppen ingår slutligen Indiens Rajiv Gandhi och president Raul Alfonsin från Argentina. Boforsaffärer och mutanklagelser kastar sin skugga över Gandhi, medan Alfonsin har stora problem med upproriska militärer. Indiens och Argentinas engagemang för en kärnvapenfri värld ter sig inte heller helhjärtat, mot bakgrund av att ingen av länderna undertecknat icke-spridningsavtalet. En brokig samling.

Grannkvarteret

Jag fortsatte rita politik och göra layouten till tidningen långt in på 90-talet.

GrannkvarteretLOW.jpg

Valkampen 1991

VAL91A.jpg
Skägg LOW.jpg

Kurser för Medborgarskolan

Den första moderat-kurs jag illustrerade för Medborgarskolan var Göran Åstrands "Kommuner på 70-talet". Illustrationerna blev en sorts skämtteckningar med pratbubble-kommentarer. Efter Kommuner på 70-talet blev det hundratals teckningar till kurser som
Vi skapar vår miljö, Vägen till inflytande, Tärningen är kastad, Föreningsspelet, Startskottet. Planering för människan, Kommunal vardag och Individ och samhälle. Teckningarna kom under åren kom att användes i alla möjliga sammanhang.
 

Kommunal Revy

Många av mina illustrationer till Medborgarskolans kurser återanvändes

I den “moderata tidningsfamiljen”.  Tidskriften Kommunal Revy slukade det mesta. När jag inte hann rita nytt kunde jag alltid hitta något passande i mitt arkiv.


Jag ritade och formgav Kommunal Revy under många år. Jag höll fast vid att färgen på tidningen och att moderat logotypen skulle vara röd – den färg den hade när den infördes.


När Gösta Bohman blev partiledare ändrade han färgen på loggan till blå.
En dag meddelade Gösta att om jag inte rättade in mig i ledet och bytte till ett blått M skulle jag få sluta göra tidningen. Därefter var alla M blå.

 

KOM REVYlow.jpg
Sprid_ägande_low.jpg

VIOLA
Till de periodiska tidningarna hörde också
Vi och Vår Landsbygd

Rättstrygghet_LOW.jpg
Medborgarskolan programLOW.jpg
KOM utgifter low.jpg

Kampanjtidningar

VIOLA LOW.jpg
bottom of page